15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Avimelech en Sara, letter en geest van de wet

Awraham zei over zijn vrouw Sara dat zij zijn zuster was. Awimelech, de Filistijnse koning van Gerar, liet Sara toen halen. G’d verscheen daarop aan Awimelech in een nachtelijke droom en zei hem: “Zie, je zult sterven vanwege de vrouw die u geschaakt heeft, terwijl zij gehuwd is met een man ”. Awimelech claimde, dat hij totaal onschuldig was: “Heeft hij mij niet gezegd: zij is mijn zuster? En ook zij heeft mij gezegd dat hij haar broer is. In de onschuld van mijn...

Uitgelicht dossier
Defensie en Veiligheid
Op gebied van defensie en veiligheid staat Israel aan de absolute wereldtop. Zo is Israëls contra-terreur eenheid Yamam [ Jechida Merkazit Mejoehedet ] SWAT de beste van de wereld en heeft daarmee zelfs de VS achter zich gelaten. Op gebied van defensie en veiligheid met betrekking tot...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajera
Aanvangstijd:
22 okt: 18:10 uur
Eindtijd:
23 okt: 19:16 uur
Jom Hazikaron

21 oktober 1905:
Vierde dag pogroms in diverse delen van Rusland. 20 joden in Minsk vonden de dood en 30 raakten ernstig gewond. In Dnepropetrovsk vonden 100 joden de dood en honderden raakten gewond. 13 joden van Ovidiopol werden vermoord en 25 raakten gewond. 2 joden van Zjmerinka werden gedood, in Palatzk werden 12 joden vermoord en 50 zwaar gewond. Er vielen doden en gewonden in Klintsi, Soerazj en Balta en een aantal raakten gewond. In Razdelnaja raakten 32 joden verminkt. In diverse andere streken vielen doden en gewonden.

21 oktober 1941:
850 joden werden overgebracht van Adamow naar verzamelkamp Lukwow. Ondertussen werd de gehele joodse gemeenschap van Kajdanovo – 2000 zielen – uitgemoord. Enkele tientallen joden ontsnapten en sloten zich aan bij een partizanengroep. 1200 joden van Kasdanow werden door de SS vermoord.

21 oktober 1942:
1350 joden van het getto werden weggeveord naar Suchedniow. 3000 joden van het getto van Skalat werden weggeveord naar het vernietigingskamp Belzec.

21 oktober 1943:
Ontruiming van het getto van Minsk met 2000 inwoners.

Pasoek
Midrasj Sjmo’el (Samuël) 3
Zie de grootheid van de verering: Israel werd verlost uit Egypte om zijn verering (Sjemot/Ex. 4). De Tora werd aan de Israëlieten gegeven wegens hun verering (Sjemot/Ex. 24). De Tempel werd gebouwd tengevolge van verering (Tehilliem/Ps. 99). De doden zullen sneller opstaan bijgevolg van verering (Tehilliem/Ps. Ps 88; 115) De definitieve verlossing zal door verering worden bewerkstelligd (Jesjajahoe 27)
Informatie
Artikelen: 1.391
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 5
Deze maand: 4.699
Dit jaar: 84.652
Totaal: 3.636.070
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.