26 Kislew 5784 | 09 december 2023
Mededelingen
Chanoeka

Foto Credits: Yehoshua Halevi

In de Gemara de traktaat Shabbos staat de vraag: “Wat is Chanoeka?" Chanoeka is een feest dat is ontstaan door een wonder. Toen de Hellenisten de Tempel binnen kwamen vervuilde zij al het olie. Toen de Koninklijke familie van Hasmonnean de macht veroverde over de Hellenisten, vond de familie een klein beetje pure olie genoeg om de menora één dag te laten branden. Er gebeurde een wonder en de menora branden voor acht dagen.

Het Hebreeuwse woord nefesj, 'ziel', bestaat uit drie Hebreeuwse letters: noen, peh, en sjin.
Deze letters zijn een acroniem voor net, pesilah, Sjemen 'vlam','lont 'en' olie '. De vlam is onze ziel. Olie is passie, de lont is actie.
Een vlam kan niet zichtbaar worden zonder lont en olie. Onze ziel, onze geest, kan kan zich alleen manifesteren wanneer we ons hechten aan de lont [fysieke actie]. Hiervoor hebben we olie nodig  om de passie met de geest te verenigen [vlam] met het lichamelijke [lont].
[Eight Lights: Eight Meditations on the Menora]

Vanavond 7 december tot vrijdag 15 december is het Chanoeka. Na Kislev is het Tevet en we mogen de hele maand Tevet nog genieten van Chanoeka. Dit als een vliegende start naar de winter, waar we geen spirituele voorvallen [zoals de hoge feestdagen en andere bijzondere maanden en dagen die met name in de lente, zomer en herfst plaatsvinden] ervaren.

In ons dossier 'Chanoeka' kun je veel artikelen over Chanoeka lezen.

Laatste artikelen
De aanval op Israel en Psalm 27

Wij hebben overal ter wereld gedurende 40 dagen, van 1 Eloel (18 augustus ’23) tot 7 oktober (22 Tisjrie 5784) psalm 27 gezegd. Ik krijg er kippenvel van maar er staat in deze Psalm van koning David veel over de huidige oorlog. We stopten met het reciteren van deze Psalm met Simchat Tora, de Vreugde der Wet, toen de grote slachting hier in Israël helaas begon. Psalm 27 heeft 14 verzen, die ik zal proberen te actualiseren. 1Een psalm van David. HaSjeem (G’d) is mijn licht...

Uitgelicht dossier
Charediem ['ultra'-orthodoxen]
Charediem [vrezenden] zijn Joden die het Charedisch Jodendom [ jahadoet charediet ] volgen. Dit is de meest conservatieve vorm binnen het Jodendom Charedisch Jodendom is geen institutioneel samenhangende of homogene groep, maar bestaat uit een verscheidenheid van spirituele en culturele...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

9 december 1941:
800 inwoners van het “kleine” getto van Riga werden in een bos buiten de stad in vergassingsvoertuigen door verstikking vermoord. In het verleden waren al 25000 joden van Riga vermoord.

9 december 1942:
2500 joden van Luga Wola werden naar Auschwitz weggevoerd. De commandant van de SS in Tunesië werd woedend toen ipv van 300 joodse arbeiders “slechts” 120 gevolg hadden gegeven op zijn bevel te melden. Dezelfde dag bestormden de Duitse soldaten de overvolle synagoge van Tunis binnen. De mannen werden als dwangarbeider weggevoerd. Veel vrouwen en kinderen werden mishandeld.

Pasoek
Bemidbar Rabba
De Eer en Majesteit waarmee G’d volgens Dawied (Ps. 104) bekleed is, zal Hij aan de Masjiach verlenen. Zoals er staat geschreven: Zijn Glorie is in Zijn Redding groot, Eer en Majesteit heeft Gij op Hem gelegd.
Informatie
Artikelen: 1.468
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 72
Deze maand: 5.133
Dit jaar: 103.639
Totaal: 3.844.394
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.