19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Mededelingen
Toe Bisjvat

Vanaf zondagavond is het de 15e van de Joodse maand Sjvat. Op deze dag wordt het ontwaken van de bomen uit de winterslaap herdacht. Het wordt ook wel het nieuwsjaardag van de bomen genoemd.

In Israël is het teken van het ontwaken de eerste bloesems van de Amandelboom, die opgevolgd wordt door de Perziken- en de Abrikozenbomen [zie foto]. Daarom proberen wij zondagavond de zeven soorten vruchten [Sjivat Haminiem] van het Land Israël te eten:

1. vijgen [te'enah]
2. dadel [tamar]
3. granaatappel [rimon]
4. olijven [zajit]
5. druiven [gefen] of rozijnen
6. tarwe [chitah] of
7. gerst [se'orah] door middel van brood of cake

In het gelijknamig dossier kun je alle achtergronden van Toe Bisjvat lezen.

 

 

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Psychiatrie en Jodendom

In Parsja Bo probeert het Opperwezen de Farao er toe te brengen G’ds Almacht te erkennen. Het verliep allemaal erg langzaam en moeizaam. De tien plagen kostten bijna een jaar. Farao toonde veel weerstand. Voer voor psychologen. Ik moest lange tijd geleden op een psychiatrisch congres een Joodse visie op de psychiatrie verdedigen. Psychiatrie en Jodendom kunnen niet altijd door een deur. Ik koos voor dr. Amsel. Ik ben een fan van dr. A. Amsel, een Amerikaanse psycholoog die als geen...

Uitgelicht dossier
Operation Protective Edge
Operation Protective Edge [Tzuk Eitan]. Deze operatie is 8 juli 2014 gelanceerd tegen de door Chamas bestuurde Gazastrook. Sinds de ontvoering en de moord op de 3 Israëlische tieners , maar ook op de moord van de Palestijnse Mohammed Abu khudair al-Maqdisi [16] bracht spanning...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Jitro
Aanvangstijd:
21 jan: 16:45 uur
Eindtijd:
22 jan: 18:01 uur
Jom Hazikaron

21 januari 1268:
In de Faubourgh-Saint-Antoine, een voorstad van Parijs, werd een onder dwang gedoopte jood gearresteerd omdat hij tot zijn oude geloof was teruggekeerd. Toen hij moedig in zijn geloof volhardde, werd hij op de brandstapel gebracht.

21 januari 1349:
De jodenvervolging in verband met de Zwarte Dood (Pest) troffen ook de joodse gemeenschap van Feldkirch in Oostenrijk. De joden werden beschuldigd van bronnenvergiftiging met de bedoeling het christendom uit te roeien; ze eindigden hun leven op de brandstapel.

21 januari 1921:
De joodse gemeenschap van Bobrynets in het Oekrainse district Elisavetgrad werd getroffen door een pogrom, aangericht door eenheden van het Oekrainse Leger van Symon Petljoera. Er werden 10 joden vermoord en een veel groter aantal raakte gewond en werden deerlijk minkt.

21 januari 1941:
De Ijzeren Garde, de militaire organisatie van de Roemeense fascisten, kwam in opstand tegen het staatshoofd, maarschalk Antonescu. Tijdens deze opstand vond in Boekarest een pogrom plaats waarbij 120 joodse inwoners van de stad om het leven werden gebracht.

21 januari 1942:
1400 joden in Novi Sad werden hun huis uitgejaagd, waarvan sommige op straat werden doodgeschoten en de rest werden verdreven naar de oevers van de Donau. Mannen, vrouwen en kinderen werden daar doodgeschoten en de lijken werden in speciaal daarvoor in ijs gehakte gaten gegooid. Sinds de 16e eeuw woonde in Novi Sad joden.

21 januari 1943:
1000 joden werden door de SS’ers weggevoerd uit het getto Grodek Jagiellonski naar het vernietigngskamp Belzec. De SS hebben in de joodse psychiatrische kliniek “het Apeldoornse Bos” bij Apeldoorn 869 patiënten (mannen, vruwen en kinderen) en 52 personeelsleden naar Auschwitz gevoerd.

Pasoek
Talmoed Makkoth 7a
"Een Sanhedrin dat een doodstraf eens in de zeven jaar uitsprak, wordt gezien als een moordgerechtshof" Rabbi Akiva meldde dat de doodstraf meestal eens in de zeventig jaar werd uitgesproken.
Informatie
Artikelen: 1.408
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 0
Deze maand: 3.986
Dit jaar: 3.986
Totaal: 3.660.399
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.