19 Tisjri 5784 | 04 oktober 2023
Mededelingen
Soekkot

Soekkah in Bejt Wegan in Jeruzalem @redactie

Op Sjabbat begint Soekkot. Honderdduizenden Joden wereldwijd zullen in Israel de komende 7 dagen en buiten Israel 8 dagen dagelijks in de Soekka lernen, eten en met name in Israel erin slapen [de mannen]. Naast de sjoeldiensten en tijdens chol hamo'ed is het ook heel gewoon om gasten mee te nemen naar jouw soekka of zelf gast te zijn in de soekka van een ander.

Wat betekent in de Soekka begeven nog meer? Rav I. Vorst ZL van Chabad.nl vertelt:
Ook als je het bekende 'Joodse Mens, erger je niet' in de soeka speelt, vervul je een van de drie mitswot-voorschriften van Soekot. De soeka symboliseert immers de alom-tegenwoordigheid van Hasjem. (tussen haakjes: is 'alom' ook te begrijpen als 'wereld - olam'', de 'olam-tegenwoordigheid van Hasjem?)

Een andere mitswa van het Soekotfeest vervullen wij met de Arba Miniem- de Vier Soorten. Door de loelav-dadelpalmtak - met daaraan de mirte- en wilgetakjes gebonden - in de ene hand en de etrog in de andere hand te nemen en daarmee te schudden/zwaaien, benadrukken wij de 'eenheid in verscheidenheid' van het Joodse volk. Rabbijn Vorst ZL laat zien hoe de loelav c.s. geschud wordt.

Aan de hand van een geschiedenis over de Ba'al Sjem Tov leren wij tenslotte hoe op Soekot dat ook Zeman Simchateenoe heet, de mitswa van simcha-blijheid kan worden vervuld.

Lees HIER artikelen uit het dossier van Soekkot.

Laatste artikelen
Tijd: verleden en toekomst

Filosofen worstelen met het begrip Tijd vanaf het begin van de menselijke beschaving. Hedendaagse Natuurkundigen hebben [wat] tijd [is] uitgeroepen tot probleem nummer één in de theoretische natuurkunde. Tijd is een natuurkundige grootheid waardoor gebeurtenissen geordend worden in die zin: deze gebeurtenis heeft voor of na de andere gebeurtenis plaatsgevonden. Met begrip tijd kan een moment, tijdstip of tijdsduur worden geduid. Tijd wordt gemeten middels een klok. De...

Uitgelicht dossier
Misbruik hulporganisaties
Helaas maken de Palestijnse autoriteiten - zowel Fatach als Chamas - zich schuldig aan verduistering van ontwikkelingsgelden uit Israel, VS en Europa. Zo was het geschatte persoonlijke vermogen van Yasser Arafat - Jiemach Sjemo we'zichro/'Moge zijn naam en gedachtenis [vooreeuwig] worden...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

4 oktober 1941:
3000 inwoners van het getto van Kaunus werden overgebracht naar Fort 9 en vermoord. 6000 joden van het getto van Kisjinev werden weggevoerd naar kampen tussen de Dnestr en de Boeg. Op de volgende tussen de 700 en 1000. 2000 joden van het getto van Zagare werden tijdens een “Aktion” vermoord. Jonge joden boden hevig verzet.

4 oktober 1942:
Deportatie van 2300 joden van Lubycza Krolewska naar Belzec. Zuiveringsactie in Wolomin. 600 joden werden door de SS in de stad doodgeschoten. 2400 werden weggevoerd naar Treblinka en bij aankomst vermoord. Wolomin, dat 30% uit joden bestond, werden “judenfrei” verklaard. Ook de 1000 joen van Ludwin werden naar Treblinka gebracht en bij aankomst vermoord.

4 oktober 1944:
1500 joden van Theresienstadt naar Auschwitz.

Pasoek
Sjabbat 127a
Toen Rav Eliezer ziek werd, kwamen zijn studenten op ziekenbezoek en zij zeiden: "Meester! Leer ons hoe wij moeten leven, zodat wij de Olam Haba (toekomstige wereld) verdienen!" Hij antwoordde: "Ga zorgvuldig met jouw medemens om en behandel hen met eerbied"
Informatie
Artikelen: 1.466
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 33
Deze maand: 337
Dit jaar: 89.268
Totaal: 3.830.023
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.