7 Tisjri 5784 | 22 september 2023
Mededelingen
Jom Kippoer
[Over de disussie over kaparah met een kip boven het hoofd, lees hier en hier. Maar vooral het alternatief. Klik hier]

"Er is geen vreugdevollere dag voor Israel, dan Jom Kippoer " [Misjna Taanis].

Jom Kippoer lijkt de ultieme "niet doen, mag niet" ervaring. Niet eten. Niet drinken. Geen echtelijke relatie hebben. Je mag je gezicht niet eens wassen. Voor de meeste mensen is Jom Kippoer een beproeving. De lange dienst in de synagoge en het herhaaldelijke benadrukken van schuld en zonde maken Jom Kippoer tot een dag van ontzag en bezorgdheid, wanhoop en angst. Het heeft zeker niets weg van een feestdag.

Toch is Jom Kippoer een grote en unieke gelegenheid voor iedere Jood om een nieuwe start in het leven te maken, een tweede kans te krijgen. Dat is waarom de Talmoed ons in Taanis vertelt dat G'd ons de tweede tabletten op Jom Kippoer gaf. Het symboliseert dat G'd ons altijd een tweede kans biedt om betere mensen te worden.

De gebeden van Jom Kippoer reflecteren dit perspectief en we noemen Jom Kippoer daarom een speciale, unieke dag. Meer dan tien keer herhalen we dat deze dag dient om boete te doen voor onze zonden, om ons te zuiveren en ons heilige karakter te herstellen, want op Jom Kippoer wordt onze band met de Schepper hernieuwd door berouw te tonen en vergeving te vragen.

Op Jom Kippoer worden we als engelen, die noch slapen, noch eten, noch echtelijke relaties hebben. Op deze manier kunnen we ons zelf één dag per jaar toewijden aan het zingen van lofliederen aan G'd, in het wit gekleed en vol vertrouwen dat onze werkelijke natuur, de G'ddelijke ziel, vervuld wordt dat beëindigd wordt met sjofarstoten die vrijheid betekenden van schulden en een einde aan de fysieke slavernij.

Lees de artikels in ons dossier van Jom Kippoer. Jom Kippoer begint dit jaar zondagavond 23 september tot maandagavond 24 september.
Tsom kal en g'mar chatimah Tovah.

Laatste artikelen
Tijd: verleden en toekomst

Filosofen worstelen met het begrip Tijd vanaf het begin van de menselijke beschaving. Hedendaagse Natuurkundigen hebben [wat] tijd [is] uitgeroepen tot probleem nummer één in de theoretische natuurkunde. Tijd is een natuurkundige grootheid waardoor gebeurtenissen geordend worden in die zin: deze gebeurtenis heeft voor of na de andere gebeurtenis plaatsgevonden. Met begrip tijd kan een moment, tijdstip of tijdsduur worden geduid. Tijd wordt gemeten middels een klok. De...

Uitgelicht dossier
Archeologie
Het Land van Israël is een speeltuin voor archeologen die op zoek zijn naar oude ruïnes en artefacten. Archeologisch onderzoek in Israël wordt  als een belangrijk instrument gebruikt voor de opbouw van de moderne staat en werkt ondertussen mee aan de totstandkoming van de...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

22 september 1928:
Een dag voor Jom Kippoer verdween een kind van 4 jaar. De Ku Kux Klan verspreidde de roddel dat de joden het kind hadden ontvoerd om het bloed voor de Grote Verzoendag te gebruiken. Naast dat er tijdens Jom Kippoer veel ongeregeldheden tegen de joodse gemeenschap plaatsvonden, nam de politie de roddel zo serieus dat de rabbijn van de stad en andere joden ondervraagd werden. Op Jom Kippoer werden de deuren van de synagoge geblokkeerd. Volgende dag kwam het kind veilig thuis.

22 september 1939:
3000 joden van Lancut werden de stad uitgedreven in de richting van de rivier de San en gedwongen deze over te zwemmen. Onder het zwemmen werden vele door de nazi’s doodgeschoten en vele verdronken.

22 september 1941:
1200 joden van Wiloczan werden door de SS vermoord. 28000 joden van Vinnitsa en omgeving werden op deze Rosj hasjana samen in een getto gedreven en door de nazi’s vermoord.

22 september 1942:
Transport van merendeels bejaarde Tsjechische joden van Theresienstadt naar het oosten. Men vermoed dat zij in Minsk om het leven zijn gebracht. 225 joden van Syrokomia werden in hun huizen levend verbrand. 2500 joden van Jadowo, 2800 joden van Sokolow Podlaski, 7500 joden van Wegrow kwamen in het vernietigingskamp van Treblinka terecht. 500 joden van Sokolow ontsnapten in de eerste instantie, maar werden ontdekt en doodgeschoten. 700 anderen wisten de bossen in te vluchten, maar de nazi’s kreeg hen ook te pakken. Slechts enkele wisten de partizanen te bereiken en sloten daar aan.

Pasoek
BT Gittien 59b
De hele Tora denkt maar aan één ding: liefde
Informatie
Artikelen: 1.466
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 4
Deze maand: 6.708
Dit jaar: 87.855
Totaal: 3.828.610
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.