23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Mededelingen
Soekkot

Soekkah in Bejt Wegan in Jeruzalem @redactie

Maandagavond 20 september begint Soekkot. Honderdduizenden Joden wereldwijd zullen in Israel de komende 7 dagen en buiten Israel 8 dagen dagelijks in de Soekka lernen, eten en met name in Israel erin slapen [de mannen]. Naast de sjoeldiensten en tijdens chol hamo'ed is het ook heel gewoon om gasten mee te nemen naar jouw soekka of zelf gast te zijn in de soekka van een ander.

Wat betekent in de Soekka begeven nog meer? Rav I. Vorst van Chabad.nl vertelt:
Ook als je het bekende 'Joodse Mens, erger je niet' in de soeka speelt, vervul je een van de drie mitswot-voorschriften van Soekot. De soeka symboliseert immers de alom-tegenwoordigheid van Hasjem. (tussen haakjes: is 'alom' ook te begrijpen als 'wereld - olam'', de 'olam-tegenwoordigheid van Hasjem?)

Een andere mitswa van het Soekotfeest vervullen wij met de Arba Miniem- de Vier Soorten. Door de loelav-dadelpalmtak - met daaraan de mirte- en wilgetakjes gebonden - in de ene hand en de etrog in de andere hand te nemen en daarmee te schudden/zwaaien, benadrukken wij de 'eenheid in verscheidenheid' van het Joodse volk. Rabbijn Vorst laat zien hoe de loelav c.s. geschud wordt.

Aan de hand van een geschiedenis over de Ba'al Sjem Tov leren wij tenslotte hoe op Soekot dat ook Zeman Simchateenoe heet, de mitswa van simcha-blijheid kan worden vervuld.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Oesjpiezien- de Hemelse en aardse gasten op Soekkot

Bij Soekot horen ‘oesjpiezien’, het Aramese woord voor gasten. Volgens de tradi­tie wordt iedereen in de loofhut door onze voorouders bezocht. Het idee van de ‘oesjpiezien’ grijpt terug op het mystieke werk de Zohar. “ Als iemand in zijn Soeka zit, spreidt de Sjechiena (G’ddelijke Aanwezigheid) haar vleugels uit over de Soeka, samen met Awraham en de vijf tsaddikie m (rechtvaardigen) – Jitschak, Ja’akov, Joseef, Mosjé en Aharon...

Uitgelicht dossier
Jom Hasjoa
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 26 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het  getto van Warschau in opstand tegen...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Bereesjiet
Aanvangstijd:
01 okt: 18:55 uur
Eindtijd:
02 okt: 20:01 uur
Jom Hazikaron

29 september 1891:
In Starodoeb kwamen tijdens een pogrom op de vooravond van Jom Kippoer verscheidene joden om het leven.

29 september 1941:
33771 joden van Kiëv werden verzameld bij de joodse begraafplaats en naar het raffijn van Babi jar gevoerd. In twee dagen werden zij met machine geweren gedood.

29 september 1942:
2000 joden op transport van Theresienstadt naar concentratiekamp Maly Trostinets (Minks). 1000 joden van Volozyn en 150 joden van Kobylniki door de nazi’s vermoord. Tijdens een opstand in Serniki werden 850 joden door de nazi’s uitgemoord.

29 september 1943:
Tijdens een razzia in Amsteram werden de laatste 2000 joden opgehaald en weggevoerd naar Westerbork (NL). 680 joden die persoonlijke bescherming hadden van de reichskommisar in het kasteel De Schaffelaar en de villa de Biezen in Barneveld, werden door de SS weggeveord naar Westerbork. 325 joden en Russische krijgsgevangen werden gedwongen de lijken van de slachtoffers van het bloedbad van Babi Jar van 29 september 1941 op te graven en te verbanden zodat alle sporen van het joodse massagraf zouden zijn uitgewist. Hoewel zij geketend waren, verzetten de Joden en krijgsgevangen zich; de volgende dag werden 311 van hen door de nazi’s vermoord.

Pasoek
BT Sota 10b
N.a.v. Dani'jel 3 Toen Jehoeda (Juda) besloot zich te betrekken met Tamar, een G'ddelijke Stem kondigde aan: "U redde Tamar en haar twee zonen; Ik zal het leven van uw 3 nakomelingen Chananja , Misja'el en Azarja van de brandende over redden."
Informatie
Artikelen: 1.389
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 3
Deze maand: 8.675
Dit jaar: 79.254
Totaal: 3.630.672
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.