20 Siewan 5783 | 09 juni 2023
Mededelingen
Sjavoe'ot

Sjavoe'ot begint donderdagavond en duurt tot mOtto sjabbat. Dan is het precies zeven weken geleden dat wij Pesach vierden. 

Sjavoe'ot is een Jom tov zonder specifieke mitswot dan het leren van Tora, en dat is niet voor niets. Het feest gaat over de Tora, eenvoudig en duidelijk, niets meer en niets minder. Geen Pesach schoonmaak om ons af te leiden, noch enige bijzonderheden over hoeveel matse je moet eten om de mitswa te vervullen.

Ook hoeven we geen perfecte loelav en etrog vinden of de perfecte Chanoeka-cadeau; Je hoeft niet vroeg te sjoelen zodat je een goede zitplaats hebt voor Jom Kippoer.

Sjavoe'ot is gewoon de terugkeer naar de essentie van wie en wat we zijn, waarom we hier zijn en wat onze grotere verplichting is om de wereld een betere plek te maken met de fundamentele waarheden die we via de Tora hebben mogen ontvangen.

Met Sjavoeot stof je als het ware het trouwalbum af en ga je terug naar de choeppah - de huwelijkskoepel - bij Har Sinaj waar we elkaar in de ogen keken en alleen liefde, potentie en betekenis zagen Sjavoe'ot gaat over het terugkeren naar die plaats waar het allemaal begon en dat wij ons herinneren aan het ware doel van de Tora en waarom Hasjem ons naar de Sinaj gebracht.

Het gaat erom dat je de hele nacht opblijft als je jezelf verliest in de diepte en betekenis van het leren van de Tora en jezelf opnieuw verbindt met het huwelijk dat het Joodse volk met Hasjem is ingegaan op de berg Sinaj.

Aish.com

Zie artikelen over Sjavoe'ot.

 

Laatste artikelen
Jaloezie heeft zijn goede en slechte kanten

Aan het einde van de parsja van Naso lezen wij over de offers van de vorsten, de nesi’iem. De parsja van deze week Beha’alotecha opent met de Menora, de gouden luchter, die in het Heilige stond. Rasji (1040-1105) brengt een Midrasj, waarin gevraagd wordt waarom de afdeling over de Menora volgt op de offers van de vorsten? Aharon voelde zich minderwaardig Het antwoord luidt, dat Aharon de Hogepriester zich minderwaardig voelde tegenover de nesi’iem, omdat zij...

Uitgelicht dossier
Human Rights Watch
Human Rights Watch is een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. Robert L. Bernstein, oprichter en voormalig voorzitter van Human Rights Watch, uitte kritiek op de organisatie door te stellen dat de organisatie het...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

9 juni 1905:
Pogrom in Siedlce (PL) veroorzaakt door Russische soldaten en kozakken. Dit kostte een aantal joden het leven en joodse winkels werden geplunderd en vernield.

9 juni 1919:
Pogrom onder leiding van Tsjepel en Lavorski kostte in Staraya Sinyava (PL) 12 joden het leven. Vele raakten ernstig gewond en joodse vrouwen werden verkracht.

9 juni 1920:
Pogrom olv Petljoera in Berditsjev (Volynië). 19 joden verloor hun leven, velen raakten gewond en talrijke joodse vrouwen werden verkracht.

9 juni 1942:
1200 joden van Ivenets (Wit-Rusland) werden door de SS vermoord. Walter Rauff, hoofd van de sectie “vergassingsvoertuigen” van het RSHA in Berlijn gaf opdracht voor de 1e vergassingen van Duitse en Oostenrijks joden met gebruikmaking van speciaal geconstrueerde vrachtwagens. Deze vorm van vergassing vond voor het eerst plaats in Riga, hoofdstad van letland. 1006 joden op de transport van Wenen naar Witrussische hoofdstad Misnk.

9 juni 1943:
800 joden van Skala Podlaska (Oekraïne) werden door de SS vermoord.

Pasoek
BT Berachot 5a
"Alleen door lijden wordt de Tora gegeven"
Informatie
Artikelen: 1.461
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 59
Deze maand: 4.795
Dit jaar: 61.792
Totaal: 3.802.547
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.