16 Siewan 5784 | 22 juni 2024
Mededelingen
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Media_Hasjkafa
Hasjkafa is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Hasjkafah [ hasjkofe ] is term die op filosofie lijkt, alhoewel filosofie vooral een gerichte levensbeschouwelijke activiteit op rationele grondslag is. Hasjkafah kan ook een minder...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

22 juni 1239:
Een jood in Londen werd tijdens St. Albanus beschuldigd van moord. Hij en verscheidene andere joden werden gearresteerd en een groot aantal werd terecht gesteld.

22 juni 1941:
300 van 2000 joodse inwoners van Beresteczko (Oekraine) werden door de Duitsers doodgeschoten. Groot aantal joden werden tijdens een progrom in Kaunas dodelijk slachtoffer van Litouswse fascisten.

22 juni 1942:
1600 joden werden tijdens een “Aktion” door de SS en Baltische collaborateurs in Grodok (Wit Rusland) gedood.

2000 joden uit Smolensk werden door de SS gedood middels vergassingsvoertuigen vanaf het getto van Sadki richting Mogalensjtsjina.

1000 joden op transport van doorgangskamp Drancy (Parijs) naar Auschwitz. Slechts 29 personen overleven deze verschikking.

22 juni 1943:
80 joden werden in Bedzon (PL) tijdens een “Aktion” door de Gestapo vermoord.

22 juni 1944:
700 joden van Boryslaw (Oekraine) werden weggevoerd naar Auschwitz waar ze onmiddellijk door de SS worden vermoord.

Pasoek
Sjocher tóv 1:2
Meest prijzenswaardige koning was Dawied. De meest prijzenswaardige profeet was Mosje. Wat Mosje deed, deed Dawied. Mosje nam Israël mee uit Egypte, Dawied nam Israël uit de onderwerpingen van de koninkrijken die vijandig ten opzichte van Israël stonden. Dit is een zinspeling naar de Masjiach, zoon van Dawied, Die Israël zal bevrijding van vervolging en ballingschap. Mosje voerde oorlog, Dawied voerde oorlog. Mosje was koning over Juda en Israël, Dawied was koning over Israël en Juda. Mosje spleet de zee voor Israël en Dawied spleet de rivieren voor Israël (het koninkrijk van Aran Naharaim; "Aram tussen twee rivieren"). Mosje richtte een altaar op, Dawied richtte een altaar op. Mosje offerde, Dawied offerde. Mosje gaf Israël de vijf boeken van de Tora en Dawied gaf Israël de vijf boeken in vorm van de Tehilliem (Psalmen).
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 80
Deze maand: 41.972
Dit jaar: 175.407
Totaal: 4.038.108
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.