11 Niesan 5783 | 02 april 2023
Mededelingen
Laatste artikelen
Quantummechanica

Dit artikel is een inleiding op een volgend artikel dat “De Twee Beginnen” zal heten. Zonder dit artikel zal “De Twee Beginnen” en daaropvolgende artikelen over Quantummechanica en Torah voor een aantal lezers te moeilijk zijn. Wat is quantummechanica? Quantummechanica onderzoekt en beschrijft het gedrag van kleine deeltjes, dat bij de klassieke natuurkunde [ * Newton ] niet meer opgaat. Alle materie, dus ook atoomkernen, bestaat voor het grootste deel uit...

Uitgelicht dossier
Assimilatie
Avi James is een bekende - in Israel geboren - geassimileerde Jood. Maar denk ook aan Gene Simmons [Chaim Witz; geboren in Haifa] de voorman van KISS. Simmons was leerling op de Yeshiva Torah Vodaas , net als Rabbi Sprecher en Rabbi Aryeh Kaplan ZT"L]. Ook zanger Paul Stanley [ Stanley Harvey...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Pesach Sjabbat
Aanvangstijd:
06 apr: 21:09 uur
Eindtijd:
07 apr: 21:09 uur
Jom Hazikaron

2 april 1279:
De joodse inwoners van de Engelse stad Rothampton waren ervan beschuldigd een kind van christenouders te hebben gekruisigd. Dit leidde er toe dat een groot aantal joden in Londen ter dood werd gebracht waarna hun lichamen in het openbaar werden opgehangen.

2 april 1642:
Tijdens een auto-da-fe in Lissabon stonden 86 afstammelingen van onder dwang gedoopte joden terecht wegens het praktiseren van het jodendom. Twee van hen werden levend verbrand, vier werden eerst gewurgd en vervolgens ook verbrand en de 80 overigen werden naar de galeien gezonden.

2 april 1942:
64 joden werden in de Krim door de SS vermoord. Deportatie van 1000 joden van het getto Kolomyja (Oekraine) naar het vernietigingskamp Belzec.

2 april 1944:
1500 Atheense joden werden van het kamp Haidon weggevoerd naar Auschwitz. In dit transport bevonden ook Italiaanse, Spaanse en Portugese joden. De wagons waarin deze niet-Griekse joden zich bevonden werden onderweg afgekoppeld en doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Zij die deze vreselijke reis overleefden – al met al 155 personen – werden doorgestuurd naar Maagdenburg waar ze voordat de SS hen wilden vermoorden gered door de Amerikanen.

Pasoek
Berachot 14a
Rechtvaardigheid gaat voor hem uit (voordat je iets doet, men zou eerst moeten bidden) en slechts dan "moet je in zijn voetsporen lopen" ---- neem dan de zorg op van iemands behoeften.
Informatie
Artikelen: 1.457
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 42
Deze maand: 151
Dit jaar: 37.901
Totaal: 3.778.656
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.