12 Siewan 5783 | 01 juni 2023
Mededelingen
Sjavoe'ot

Sjavoe'ot begint donderdagavond en duurt tot mOtto sjabbat. Dan is het precies zeven weken geleden dat wij Pesach vierden. 

Sjavoe'ot is een Jom tov zonder specifieke mitswot dan het leren van Tora, en dat is niet voor niets. Het feest gaat over de Tora, eenvoudig en duidelijk, niets meer en niets minder. Geen Pesach schoonmaak om ons af te leiden, noch enige bijzonderheden over hoeveel matse je moet eten om de mitswa te vervullen.

Ook hoeven we geen perfecte loelav en etrog vinden of de perfecte Chanoeka-cadeau; Je hoeft niet vroeg te sjoelen zodat je een goede zitplaats hebt voor Jom Kippoer.

Sjavoe'ot is gewoon de terugkeer naar de essentie van wie en wat we zijn, waarom we hier zijn en wat onze grotere verplichting is om de wereld een betere plek te maken met de fundamentele waarheden die we via de Tora hebben mogen ontvangen.

Met Sjavoeot stof je als het ware het trouwalbum af en ga je terug naar de choeppah - de huwelijkskoepel - bij Har Sinaj waar we elkaar in de ogen keken en alleen liefde, potentie en betekenis zagen Sjavoe'ot gaat over het terugkeren naar die plaats waar het allemaal begon en dat wij ons herinneren aan het ware doel van de Tora en waarom Hasjem ons naar de Sinaj gebracht.

Het gaat erom dat je de hele nacht opblijft als je jezelf verliest in de diepte en betekenis van het leren van de Tora en jezelf opnieuw verbindt met het huwelijk dat het Joodse volk met Hasjem is ingegaan op de berg Sinaj.

Aish.com

Zie artikelen over Sjavoe'ot.

 

Laatste artikelen
Een saai artikeltje

Een saai artikeltje! Vrijdag en sjabbat aanstaande is het Sjawoe’ot, de geboortedag van het Joodse Volk. Vanaf Pesach hebben we negenenveertig dagen geteld, de Omertelling. Waarom deze telling? Na de Uittocht uit Egypte trokken de Joden weg uit de slavernij op weg naar de berg Sinai om de Tien Geboden te ontvangen. Maar waren we rijp om Thora en Traditie tot ons te nemen? Na de negatieve invloeden van de verdorven Egyptische cultuur gedurende honderden jaren, moesten de Joden van...

Uitgelicht dossier
Amalek
Historisch gezien is Amalek, kleinzoon van Esav [Ezau], stamvader van Amalek [Amalekieten]. Zij zijn nooit als volk meegerekend met de zeventig volkeren van de wereld. Kenmerken van de Amalek zijn: Bnej Jisrael in de woestijn van achteren aanvallen waar de zwaksten van het volk liepen en het...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Naso
Aanvangstijd:
02 jun: 20:15 uur
Eindtijd:
03 jun: 22:55 uur
Jom Hazikaron

1 juni 1096:
Deelnemers aan de eerste kruistocht drongen triet (DL) binnen. Ondanks de pro-joodse houding van de aartsbisschop Egilbert, werden alle joden die zich niet lieten dopen, vermoord. Een jaar later kregen de gedoopte joden toestemming tot het jodendom terug te keren.

1 juni 1906:
78 joden kwamen om het leven tijdens een pogrom in Bialystok (USSR). 84 raakten ernstig gewond.

1 juni 1942:
2000 joden van Krakow (PL) werden naar de vernietingingskamp Belzec gestuurd. In anderhalf jaar werd in vernietigingskamp Treblinka alleen bijna 900.000 joden door de SS vermoord. 1000 joden op de transport van Wenen naar Minsk (Wit-Rusland). Aangekomen werden ze door de SS naar kuilen buiten de stad gebracht en doodgeschoten.

1 juni 1943:
3006 joden van doorgangskamp Westerbork (NL) naar vernietigingskamp Sobibor.

Pasoek
Edoejot 5:6
Het is beter om je leven lang in de ogen van de mens als een dwaas te worden beschouwd, dan één moment als zondaar in de ogen van G’d
Informatie
Artikelen: 1.460
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 129
Deze maand: 129
Dit jaar: 57.126
Totaal: 3.797.881
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.