12 Niesan 5784 | 20 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesachpakketten

Wie doet dee keer weer mee om Pesachpaketten te verzamelen voor de minder bedeelden van Savyon? Uiteraard in de naam van onze Rav. Gaon Rav David Brodman ZT”L. Het volgende bericht heeft onze huidige Rav, zijn oudste zoon, geschreven. Hallo lieve vrienden, Ook dit jaar delen we voor Pesach in het Savyon centrum voedselpakketten uit aan arme gezinnen in Israël. Dit met een waarde van 100€. Deze actie heeft in het verleden veel families die het niet konden betalen...

Uitgelicht dossier
Cybersecurity
Oorlog tegen Israel gaat dus niet alleen ter land, ter zee en in de lucht. Hoewel de Israëlische Luchtmacht [IAF] pionier is op gebied van nieuwe methoden op gebied van high-tech binnen de geheime diensten, lanceerden de Israël National Cyber Command (NCC) en de Counter Terror Bureau...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Metsora
Aanvangstijd:
19 apr: 19:25 uur
Eindtijd:
20 apr: 21:36 uur
Jom Hazikaron

20 april 1017:
Tijdens een hevige storm was in Rome een groot aantal mensen om het leven gekomen. Men vertelde de paus – Benedictus VIII – dat de joden in hun synagoge het beeld van Christus hadden beledigd, waarop de paus een groot aantal van hen liet onthoofden. Volgens de christelijke annalen is de storm onmiddellijk daarna gaan liggen.

20 april 1298:
De Duitse ridder Rindfleisch was aanstichter van een bloedbad onder de joden in Roettingen. Hij voerde een gewapende menigte aan die wraak wilde nemen voor een door de joden bedreven “hostieontwijding” en alle 21 joodse inwoners van Roettingen werden door verbranding om het leven gebracht.

20 april 1941:
915 joden in Belgrado meldden zich n.a.v. de opdracht zich te laten registreren en een gele ster te dragen.

20 april 1942:
In Duitsland mochten joden geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer.

20 april 1943:
1160 joden op de transport van Westerbork (NL) naar vernietigingskamp Sobibor. Omdat Hitler jarig was, werden 30 joodse intelligentsia van het kamp Janowska (Oekraïne) verzameld om geëxecuteerd te worden.

Pasoek
BT Pesachiem 113b
Drie typen mensen hebben geen leven: 1. mensen die hept zijn me een overmatig gevoel van zelfmedelijden 2. Zij die van nature erg opvliegend zijn en 3. overgevoelige mensen
Informatie
Artikelen: 1.471
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 225
Deze maand: 38.461
Dit jaar: 76.957
Totaal: 3.939.658
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.