12 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
De regenboog: alles met medelijden

G’d beloofde Noach dat hij als enige gered zou worden. Op dat moment had Noach moeten davvenen (bidden) tot G’d om medelijden met de wereld. Noach liet deze gelegenheid echter voorbij gaan. Daarin onderscheidde hij zich van Mosje, die direct opkwam voor het Joodse volk toen ze door G’d bedreigd werden na het debacle van het gouden kalf. Daarom heet de zondvloed `het water van Noach’. Vóór de Zondvloed was alles grof en zeer mate­rieel Werd...

Uitgelicht dossier
Media_Hasjkafa
Hasjkafa is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Hasjkafah [ hasjkofe ] is term die op filosofie lijkt, alhoewel filosofie vooral een gerichte levensbeschouwelijke activiteit op rationele grondslag is. Hasjkafah kan ook een minder...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajera
Aanvangstijd:
22 okt: 18:10 uur
Eindtijd:
23 okt: 19:16 uur
Jom Hazikaron

17 oktober 1660:
Een auto-da-fe in Lissabon waar een groot aantal afstammelingen van onder dwang gedoopte joden terecht stonden omdat zij het Jodendom praktiseerden. Ze werden allen ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

17 oktober 1939:
1200 joden van Ostrava werden weggevoerd naar Stralowa Wola (PL) waar zij onder dwang het werkkamp Zarzecze opbouwden.

17 oktober 1941:
900 joden van Ostrozec werden vermoord.

17 oktober 1942:
1800 joden van Lipsko kwamen in de vernietigingskamp Treblinka terecht. 5000 joden van Sambor en Stryj werden naar Belzec getransporteerd. Een “Aktion” in het getto van Bucacz. 300 joden werden gedood en 1500 op de transport naar Belzec.

Pasoek
Perot Levanon
Als u alle kwaad uit uw eigen karakter verwijdert, zullen mensen luisteren naar uw terechtwijzingen. Maar als uw gedrag nog kwade trekken vertoont, zullen zij niet naar u luisteren
Informatie
Artikelen: 1.390
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 188
Deze maand: 3.607
Dit jaar: 83.560
Totaal: 3.634.978
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.