18 Siewan 5783 | 07 juni 2023
Mededelingen
Sjavoe'ot

Sjavoe'ot begint donderdagavond en duurt tot mOtto sjabbat. Dan is het precies zeven weken geleden dat wij Pesach vierden. 

Sjavoe'ot is een Jom tov zonder specifieke mitswot dan het leren van Tora, en dat is niet voor niets. Het feest gaat over de Tora, eenvoudig en duidelijk, niets meer en niets minder. Geen Pesach schoonmaak om ons af te leiden, noch enige bijzonderheden over hoeveel matse je moet eten om de mitswa te vervullen.

Ook hoeven we geen perfecte loelav en etrog vinden of de perfecte Chanoeka-cadeau; Je hoeft niet vroeg te sjoelen zodat je een goede zitplaats hebt voor Jom Kippoer.

Sjavoe'ot is gewoon de terugkeer naar de essentie van wie en wat we zijn, waarom we hier zijn en wat onze grotere verplichting is om de wereld een betere plek te maken met de fundamentele waarheden die we via de Tora hebben mogen ontvangen.

Met Sjavoeot stof je als het ware het trouwalbum af en ga je terug naar de choeppah - de huwelijkskoepel - bij Har Sinaj waar we elkaar in de ogen keken en alleen liefde, potentie en betekenis zagen Sjavoe'ot gaat over het terugkeren naar die plaats waar het allemaal begon en dat wij ons herinneren aan het ware doel van de Tora en waarom Hasjem ons naar de Sinaj gebracht.

Het gaat erom dat je de hele nacht opblijft als je jezelf verliest in de diepte en betekenis van het leren van de Tora en jezelf opnieuw verbindt met het huwelijk dat het Joodse volk met Hasjem is ingegaan op de berg Sinaj.

Aish.com

Zie artikelen over Sjavoe'ot.

 

Laatste artikelen
Een saai artikeltje

Een saai artikeltje! Vrijdag en sjabbat aanstaande is het Sjawoe’ot, de geboortedag van het Joodse Volk. Vanaf Pesach hebben we negenenveertig dagen geteld, de Omertelling. Waarom deze telling? Na de Uittocht uit Egypte trokken de Joden weg uit de slavernij op weg naar de berg Sinai om de Tien Geboden te ontvangen. Maar waren we rijp om Thora en Traditie tot ons te nemen? Na de negatieve invloeden van de verdorven Egyptische cultuur gedurende honderden jaren, moesten de Joden van...

Uitgelicht dossier
Lea Farkash
Lea Farkash-Emanuels, geboren in Suriname en opgegroeid in Amsterdam, werkt als Public Relations Project Manager voor Jad Ezra. Jad Ezra betekent 'helpende hand' en deze organisatie houdt zich bezig met de rehabilitatie van mentaal zieken en steunt de armen. De oprichter rabbijn Asher Freund...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

7 juni 1884:
6 volwassen joden en 1 joodse jongen kwamen om tijdens een pogrom in Nizjnij Novgorod (Rusland)

7 juni 1891:
N.a.v. beschuldigingen van een rituele moord braken antisemitische acties in Konitz (toen DL nu PL) uit. Uiteindelijk werd de christenslager gearresteerd op verdenking van moord en de menigte vernielde toen woedend de synagoge. Twee regimenten werd door de Duitse keizer voor bescherming van de joden op af gestuurd.

7 juni 1942:
600 joden van Szczakowa (PL) werden naar Auschwitz gestuurd. Laatste bewoners van het joodse stadje Ilja (Wit-Rusland) werden door de SS vermoord.

7 juni 1944:
5000 joden van Györ (HON) werden tijdens de “Aktion” met geweld in een kamp gezet. De bisschop van Györ protesteerde hier tegen. Laatste joden van Karpato-Oekraïne en Noord Zevenbrugen (Oekraine en Roemenië) werden door de Hongaren gedeporteerd naar Auschwitz.

Pasoek
BT Sota 10b
Herken het gezicht van jouw Schepper...
Informatie
Artikelen: 1.460
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 7
Deze maand: 4.394
Dit jaar: 61.391
Totaal: 3.802.146
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.