8 Siewan 5783 | 28 mei 2023
Mededelingen
Sjavoe'ot

Sjavoe'ot begint donderdagavond en duurt tot mOtto sjabbat. Dan is het precies zeven weken geleden dat wij Pesach vierden. 

Sjavoe'ot is een Jom tov zonder specifieke mitswot dan het leren van Tora, en dat is niet voor niets. Het feest gaat over de Tora, eenvoudig en duidelijk, niets meer en niets minder. Geen Pesach schoonmaak om ons af te leiden, noch enige bijzonderheden over hoeveel matse je moet eten om de mitswa te vervullen.

Ook hoeven we geen perfecte loelav en etrog vinden of de perfecte Chanoeka-cadeau; Je hoeft niet vroeg te sjoelen zodat je een goede zitplaats hebt voor Jom Kippoer.

Sjavoe'ot is gewoon de terugkeer naar de essentie van wie en wat we zijn, waarom we hier zijn en wat onze grotere verplichting is om de wereld een betere plek te maken met de fundamentele waarheden die we via de Tora hebben mogen ontvangen.

Met Sjavoeot stof je als het ware het trouwalbum af en ga je terug naar de choeppah - de huwelijkskoepel - bij Har Sinaj waar we elkaar in de ogen keken en alleen liefde, potentie en betekenis zagen Sjavoe'ot gaat over het terugkeren naar die plaats waar het allemaal begon en dat wij ons herinneren aan het ware doel van de Tora en waarom Hasjem ons naar de Sinaj gebracht.

Het gaat erom dat je de hele nacht opblijft als je jezelf verliest in de diepte en betekenis van het leren van de Tora en jezelf opnieuw verbindt met het huwelijk dat het Joodse volk met Hasjem is ingegaan op de berg Sinaj.

Aish.com

Zie artikelen over Sjavoe'ot.

 

Laatste artikelen
Een saai artikeltje

Een saai artikeltje! Vrijdag en sjabbat aanstaande is het Sjawoe’ot, de geboortedag van het Joodse Volk. Vanaf Pesach hebben we negenenveertig dagen geteld, de Omertelling. Waarom deze telling? Na de Uittocht uit Egypte trokken de Joden weg uit de slavernij op weg naar de berg Sinai om de Tien Geboden te ontvangen. Maar waren we rijp om Thora en Traditie tot ons te nemen? Na de negatieve invloeden van de verdorven Egyptische cultuur gedurende honderden jaren, moesten de Joden van...

Uitgelicht dossier
Durban
Een aantal jaren geleden werd tijdens de VN-conferentie in Durban Israël als racistisch land veroordeeld. De conferentie leek een propaganda-circus van landen die een antisemitische hetze willen voeren tegen Israël. De bedoeling was om Israël te brandmerken en de vrijheid van...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Naso
Aanvangstijd:
02 jun: 20:15 uur
Eindtijd:
03 jun: 22:55 uur
Jom Hazikaron

28 mei 1349:
In Breslau (PL) was en grote brand uigebroken die door de menigte werd aangegrepen om zich teen de joodse inwoners van de stad te keren. Van de 66 joodse families overleefde slechts 6 personen deze uitbarsting van geweld.

28 mei 1919:
80 joden werden door Grigoryev, bondgenoot van Petljoera, tijdens een pogrom in Smela (Oekraïne) vermoord en joodse eigendommen werden vernield. 400 joden werden door Oekraïense eenheden van Petljoera in Trotsjanets (Oekraïne) tijdens een pogrom vermoord.

28 mei 1943:
600 joden die waren achtergebleven in het getto van Grodek (Oekraïne) weren doodgeschoten en hun lichamen in massagraven in de buurt van Artyszczow geworpen.

Pasoek
Misjnah
Ieder begin is moeilijk
Informatie
Artikelen: 1.460
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 7
Deze maand: 10.443
Dit jaar: 54.226
Totaal: 3.794.981
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.