16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Mededelingen
Soekkot

Soekkah in Bejt Wegan in Jeruzalem @redactie

Maandagavond 20 september begint Soekkot. Honderdduizenden Joden wereldwijd zullen in Israel de komende 7 dagen en buiten Israel 8 dagen dagelijks in de Soekka lernen, eten en met name in Israel erin slapen [de mannen]. Naast de sjoeldiensten en tijdens chol hamo'ed is het ook heel gewoon om gasten mee te nemen naar jouw soekka of zelf gast te zijn in de soekka van een ander.

Wat betekent in de Soekka begeven nog meer? Rav I. Vorst van Chabad.nl vertelt:
Ook als je het bekende 'Joodse Mens, erger je niet' in de soeka speelt, vervul je een van de drie mitswot-voorschriften van Soekot. De soeka symboliseert immers de alom-tegenwoordigheid van Hasjem. (tussen haakjes: is 'alom' ook te begrijpen als 'wereld - olam'', de 'olam-tegenwoordigheid van Hasjem?)

Een andere mitswa van het Soekotfeest vervullen wij met de Arba Miniem- de Vier Soorten. Door de loelav-dadelpalmtak - met daaraan de mirte- en wilgetakjes gebonden - in de ene hand en de etrog in de andere hand te nemen en daarmee te schudden/zwaaien, benadrukken wij de 'eenheid in verscheidenheid' van het Joodse volk. Rabbijn Vorst laat zien hoe de loelav c.s. geschud wordt.

Aan de hand van een geschiedenis over de Ba'al Sjem Tov leren wij tenslotte hoe op Soekot dat ook Zeman Simchateenoe heet, de mitswa van simcha-blijheid kan worden vervuld.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Oesjpiezien- de Hemelse en aardse gasten op Soekkot

Bij Soekot horen ‘oesjpiezien’, het Aramese woord voor gasten. Volgens de tradi­tie wordt iedereen in de loofhut door onze voorouders bezocht. Het idee van de ‘oesjpiezien’ grijpt terug op het mystieke werk de Zohar. “ Als iemand in zijn Soeka zit, spreidt de Sjechiena (G’ddelijke Aanwezigheid) haar vleugels uit over de Soeka, samen met Awraham en de vijf tsaddikie m (rechtvaardigen) – Jitschak, Ja’akov, Joseef, Mosjé en Aharon...

Uitgelicht dossier
Ariel Sharon
Ariel Sharon [1928] is een Israëlisch militair en politicus. Van 17 februari 2001 tot 11 april 2006 de premier van Israël. Nadat hij in januari 2006 in een diepe coma was geraakt, kwam hij in een tot op de dag van vandaag voortdurende vegetatieve status terecht en werd hij uit zijn...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Soekot Sjabbat Chol Hamo'ed
Aanvangstijd:
24 sep: 19:15 uur
Eindtijd:
25 sep: 20:17 uur
Jom Hazikaron

22 september 1928:
Een dag voor Jom Kippoer verdween een kind van 4 jaar. De Ku Kux Klan verspreidde de roddel dat de joden het kind hadden ontvoerd om het bloed voor de Grote Verzoendag te gebruiken. Naast dat er tijdens Jom Kippoer veel ongeregeldheden tegen de joodse gemeenschap plaatsvonden, nam de politie de roddel zo serieus dat de rabbijn van de stad en andere joden ondervraagd werden. Op Jom Kippoer werden de deuren van de synagoge geblokkeerd. Volgende dag kwam het kind veilig thuis.

22 september 1939:
3000 joden van Lancut werden de stad uitgedreven in de richting van de rivier de San en gedwongen deze over te zwemmen. Onder het zwemmen werden vele door de nazi’s doodgeschoten en vele verdronken.

22 september 1941:
1200 joden van Wiloczan werden door de SS vermoord. 28000 joden van Vinnitsa en omgeving werden op deze Rosj hasjana samen in een getto gedreven en door de nazi’s vermoord.

22 september 1942:
Transport van merendeels bejaarde Tsjechische joden van Theresienstadt naar het oosten. Men vermoed dat zij in Minsk om het leven zijn gebracht. 225 joden van Syrokomia werden in hun huizen levend verbrand. 2500 joden van Jadowo, 2800 joden van Sokolow Podlaski, 7500 joden van Wegrow kwamen in het vernietigingskamp van Treblinka terecht. 500 joden van Sokolow ontsnapten in de eerste instantie, maar werden ontdekt en doodgeschoten. 700 anderen wisten de bossen in te vluchten, maar de nazi’s kreeg hen ook te pakken. Slechts enkele wisten de partizanen te bereiken en sloten daar aan.

Pasoek
Igrot Chazon Jesj 1:31
De uitleg van een voorschrift voor praktische toepassing vereist twee onderzoeken. Eerst moeten we de wetsartikelen van de Tora grondig analyseren. Dit dient gevolgd te worden door: een indringend onderzoek van een feitencomplex om zuivere toepassing van de juiste halacha [wetsvoorschrift van Mosje] te verzekeren... En de valstrikken van een verkeerde toepassing zijn gevaarlijker dan die van de opheldering van de halachische onderbouwing (n.a.v. het beslissen op halachische gronden).
Informatie
Artikelen: 1.389
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 14
Deze maand: 7.006
Dit jaar: 77.585
Totaal: 3.629.003
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.