15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Oepsjernisj [eerste knipbeurt]
In de eerste drie jaar, absorberen kinderen de liefde van hun ouders. Dan neemt hun leerproces een sprong: ze zijn er klaar voor om hun unieke gaven voort te brengen en deze te delen. Voor een jongetje wordt dze overgang gemarkeerd door een haarknip-ceremonie op hun 3e verjaardag. 
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Pesach Sjabbat
Aanvangstijd:
26 apr: 19:30 uur
Eindtijd:
27 apr: 21:50 uur
Jom Hazikaron

23 april 1338:
De joodse inwoners van Pulkau Neder Oostenrijk werden van hostieontwijding beschuldigd. De woedende menigte stortte zich op de joden, vermoordden hen en hun lichamen werden verbrand. Hun huizen werden geplunderd. De ongeregeldheden zouden van Pulkau overslaan elders in Neder Oostenrijk.

23 april 1936:
Dit keer door toedoen van de Britse autoriteiten in Hebron, werd er een einde gemaakt aan de joodse gemeenschap. De eerste keer was in 1929.

23 april 1942:
800 joden uit Mielce (PL) en 1000 joden uit Wenen werden weggevoerd naar het getto van Wlodawa.

600 oude en zieke joden uit Skalat (Oekraïne) werden in de synagoge samengebracht en van daar over gebracht naar het spoorwegstation in afwachting van hun deportatie naar het vernietigingskamp Belzec.

Transport van 1000 joden van concentratiekamp Theresienstadt naar getto van Lublin (PL).

350 van deze transport werd weer doorgestuurd naar het concentratiekamp Majdanek. De overigen werden in juni van dit jaar doorgestuurd naar het vernietigingskamp Sobibor. Slechts 8 mensen zouden dit alles overleven.

Pasoek
Kabbalah
De helft van het antwoord is te vinden in een verstandige vraag.
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 46
Deze maand: 68.766
Dit jaar: 107.262
Totaal: 3.969.963
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.