13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Mededelingen
Jom Kippoer
[Over de disussie over kaparah met een kip boven het hoofd, lees hier en hier. Maar vooral het alternatief. Klik hier]

"Er is geen vreugdevollere dag voor Israel, dan Jom Kippoer " [Misjna Taanis].

Jom Kippoer lijkt de ultieme "niet doen, mag niet" ervaring. Niet eten. Niet drinken. Geen echtelijke relatie hebben. Je mag je gezicht niet eens wassen. Voor de meeste mensen is Jom Kippoer een beproeving. De lange dienst in de synagoge en het herhaaldelijke benadrukken van schuld en zonde maken Jom Kippoer tot een dag van ontzag en bezorgdheid, wanhoop en angst. Het heeft zeker niets weg van een feestdag.

Toch is Jom Kippoer een grote en unieke gelegenheid voor iedere Jood om een nieuwe start in het leven te maken, een tweede kans te krijgen. Dat is waarom de Talmoed ons in Taanis vertelt dat G'd ons de tweede tabletten op Jom Kippoer gaf. Het symboliseert dat G'd ons altijd een tweede kans biedt om betere mensen te worden.

De gebeden van Jom Kippoer reflecteren dit perspectief en we noemen Jom Kippoer daarom een speciale, unieke dag. Meer dan tien keer herhalen we dat deze dag dient om boete te doen voor onze zonden, om ons te zuiveren en ons heilige karakter te herstellen, want op Jom Kippoer wordt onze band met de Schepper hernieuwd door berouw te tonen en vergeving te vragen.

Op Jom Kippoer worden we als engelen, die noch slapen, noch eten, noch echtelijke relaties hebben. Op deze manier kunnen we ons zelf één dag per jaar toewijden aan het zingen van lofliederen aan G'd, in het wit gekleed en vol vertrouwen dat onze werkelijke natuur, de G'ddelijke ziel, vervuld wordt dat beëindigd wordt met sjofarstoten die vrijheid betekenden van schulden en een einde aan de fysieke slavernij.

Lees de artikels in ons dossier van Jom Kippoer. Jom Kippoer begint dit jaar woensdagavond 15 september tot Donderdagavond 16 september.
Tsom kal en g'mar chatimah Tovah.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Jom Kippoer: de Viddoej een nieuw stadium na Rosj Hasjana: zelfkritiek

Afgelopen week vierden we Rosj Hasjana. Rosj Hasjana is een dag van Oordeel, een Jom hadien. Jom Kippoer daarentegen is de meest mensgerichte feestdag van het Joodse jaar. De mens wordt voornamelijk geconfronteerd met zichzelf, zijn gedrag tegenover G'd en medemens, zijn taak in de gemeenschap en zijn rol in de wereld. Op Jom Kippoer worden onze zonden weggewassen. We staan de hele dag vastend, biddend en huilend in de synagoge. Het is de dag van inkeer en vergeving. Jom Kippoer is de...

Uitgelicht dossier
Avigdor Lieberman
De in Moldavië geboren Avigdor Lieberman [1958] is een Israëlische politicus. Als aanvoerder van Jisrael Beteinoe [samenwerking sinds 2012 Likud Yisrael Beiteinu ] was hij de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in regering Netanyahu II. Lieberman is in zijn politieke...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

19 september 1941:
Alle joodse inwoners van Zjitomir werden allemaal door de nazi's vermoord. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is niet bekend, maar het vermoeden ligt bij 15000.

19 september 1942:
Deportatie van 5000 joden van Parczew naar vernietigingskamp Treblinka. 1000 joden op de transport van Wenen naar Maly Trostinets (Wit Rusland). Bij aankomst werden zij dood geschoten. 3000 joden van het getto van Brody werden opgepakt en weggevoerd naar vernitigingskamp Belzec. Daar werden zij allemaal vermoord. Joodse verzetsgroepen in die omgeving bleven actief.

19 september 1942:
3000 joodse gevangenen van de werkkamp Klooga werden door het Russische leger vermoord. De helft van de slachtoffers waren joden van Wilno. Tweede groep van joodse dwangarbeiders uit Hongarije verlieten de kopermijnen van Borten. Onderweg werden honderden uitgehongerde joden doodgeschoten.

Pasoek
Misjna Pirke Avot 1:4
Laat je huis een ontmoetingsplaats zijn voor de wijzen, laat je bedekken met het stof van hun voeten, en drink dorstig hun woorden in.
Informatie
Artikelen: 1.388
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 52
Deze maand: 5.598
Dit jaar: 76.177
Totaal: 3.627.595
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.