17 Sjewat 5783 | 08 februari 2023
Mededelingen
Toe Bisjvat

Vanaf zondagavond 5 februari is het de 15e van de Joodse maand Sjvat. Op deze dag wordt het ontwaken van de bomen uit de winterslaap herdacht. Het wordt ook wel het nieuwsjaardag van de bomen genoemd.

In Israël is het teken van het ontwaken de eerste bloesems van de Amandelboom, die opgevolgd wordt door de Perziken- en de Abrikozenbomen [zie foto]. Daarom proberen wij zondagavond de zeven soorten vruchten [Sjivat Haminiem] van het Land Israël te eten:

1. vijgen [te'enah]
2. dadel [tamar]
3. granaatappel [rimon]
4. olijven [zajit]
5. druiven [gefen] of rozijnen
6. tarwe [chitah] of
7. gerst [se'orah] door middel van brood of cake

In het gelijknamig dossier kun je alle achtergronden van Toe Bisjvat lezen.

 

 

Laatste artikelen
TOE Bisjwat, het Nieuwjaarsfeest van de bomen en de continue klimaattop

Afbeelding: Moshe Chaim ROSJ HASJANA la'ilanot - het Nieuwjaarsfeest van de bomen is geen milieufeest maar benadrukt wel het belang van een goed milieu en richt onze aandacht op onze omgeving. Het Jodendom biedt een duidelijk perspectief op de begrippen tijd en geschiedenis. De schepping vormt het absolute begin, de wetgeving op de Sinaï de as en het Messiaanse tijdperk is het eindpunt, waarna de wereld weer ‘oplost’ in G’d. Deze momenten worden botanisch...

Uitgelicht dossier
Jeruzalemdag: Jom Jeroesjalajiem
Jom Jeroesjalajiem, Jeruzalemdag , is een nationale Israëlische feestdag waarop Israel 'Oost-Jeruzalem' tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967  op Jordanië heroverde. Vanaf het moment dat Israel heel Jeruzalem als hoofdstad heeft, wordt Jeruzalem door zowel de Israëlische...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Jitro
Aanvangstijd:
10 feb: 17:25 uur
Eindtijd:
11 feb: 18:34 uur
Jom Hazikaron

8 februari 1940:
De Duitse politie gaf alle joden in de Poolse stad Lodz opdrachten te verhuizen naar het getto in de wijk Baluty.

8 februari 1944:
1015 gedetineerden van het verzamelkamp Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz.

8 januari 1945:
In de loop van de nacht werden 180 gedeporteerden, die niet in staat waren door de zeer diepe sneeuw verder te lopen, op de weg van het spoorwegstation van Mauthausen in Opper-Oostenrijk naar het concentratiekamp van dezelfde naam doodgeschoten. Onder hen bevonden zich veel joden afkomstig uit het concentratielamp Buchenwald.

Pasoek
BT Me´od Qatan 28a
Rava bar Joseef sprak: ´Van de drie wensen die ik steeds koesterde, zijn er twee in vervulling gegaan. Rav Hoena´s kennis en Rav Chisda´s rijkdom zijn mij geschonken, maar de bescheidenheid van Rabba bar Hoena is mij niet toegedacht."
Informatie
Artikelen: 1.452
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 17
Deze maand: 1.786
Dit jaar: 21.043
Totaal: 3.761.798
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.