18 Siewan 5783 | 06 juni 2023
Mededelingen
Sjavoe'ot

Sjavoe'ot begint donderdagavond en duurt tot mOtto sjabbat. Dan is het precies zeven weken geleden dat wij Pesach vierden. 

Sjavoe'ot is een Jom tov zonder specifieke mitswot dan het leren van Tora, en dat is niet voor niets. Het feest gaat over de Tora, eenvoudig en duidelijk, niets meer en niets minder. Geen Pesach schoonmaak om ons af te leiden, noch enige bijzonderheden over hoeveel matse je moet eten om de mitswa te vervullen.

Ook hoeven we geen perfecte loelav en etrog vinden of de perfecte Chanoeka-cadeau; Je hoeft niet vroeg te sjoelen zodat je een goede zitplaats hebt voor Jom Kippoer.

Sjavoe'ot is gewoon de terugkeer naar de essentie van wie en wat we zijn, waarom we hier zijn en wat onze grotere verplichting is om de wereld een betere plek te maken met de fundamentele waarheden die we via de Tora hebben mogen ontvangen.

Met Sjavoeot stof je als het ware het trouwalbum af en ga je terug naar de choeppah - de huwelijkskoepel - bij Har Sinaj waar we elkaar in de ogen keken en alleen liefde, potentie en betekenis zagen Sjavoe'ot gaat over het terugkeren naar die plaats waar het allemaal begon en dat wij ons herinneren aan het ware doel van de Tora en waarom Hasjem ons naar de Sinaj gebracht.

Het gaat erom dat je de hele nacht opblijft als je jezelf verliest in de diepte en betekenis van het leren van de Tora en jezelf opnieuw verbindt met het huwelijk dat het Joodse volk met Hasjem is ingegaan op de berg Sinaj.

Aish.com

Zie artikelen over Sjavoe'ot.

 

Laatste artikelen
Een saai artikeltje

Een saai artikeltje! Vrijdag en sjabbat aanstaande is het Sjawoe’ot, de geboortedag van het Joodse Volk. Vanaf Pesach hebben we negenenveertig dagen geteld, de Omertelling. Waarom deze telling? Na de Uittocht uit Egypte trokken de Joden weg uit de slavernij op weg naar de berg Sinai om de Tien Geboden te ontvangen. Maar waren we rijp om Thora en Traditie tot ons te nemen? Na de negatieve invloeden van de verdorven Egyptische cultuur gedurende honderden jaren, moesten de Joden van...

Uitgelicht dossier
Handenwassen [netilat jadajiem]
Ritueel wassen in het jodendom kan hoofdzakelijk twee manieren. Een tevilah (טְבִילָה) is onderdompeling van het hele lichaam in een mikwe en netilat jadajiem dat is het wassen van de handen met een beker. We wassen onze handen voor de maaltijden, voor het bidden, na de toilet, na haren en...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

6 juni 1391:
5000 joodse families werden in Sevilla (SP) door de inwoners uitgemoord door de joodse wijk in brand te steken. Groot aantal vrouwen en kinderen werden aan moslims als slaven verkocht. Merendeel van de 23 synagogen van Servilla werden vernield of veranderd in een kerk.

6 juni 1942:
5000 joden werden in 3 transporten van Krakow (PL) naar vernietigingskamp Belzec weggevoerd. 1000 joden van Krasiczyn en 3000 uit Biala Pdlaska (beide PL) werden weggevoerd naar vernietigingskamp Sobibor. 4000 joden van Kobryn tijdens een “Aktion” van de SS en de Oekraïense politie gedood.

6 juni 1943:
8000 joden werden middels een “Aktion” van de SS van Sambor (Oekraïne) naar vernietigingskamp Belzec weggevoerd. 2500 joden van Borszczow werden door de SS en de Oekraïense politie vermoord.

Pasoek
Sanhedrin 56a-b
"Het Toraverbod op afgoderij geldt niet alleen voor Joden, maar ook voor niet-Joden. Dit verbod was aanvankelijk aan Adam gegeven en vorm één van de zeven Noachidische Wetten."
Informatie
Artikelen: 1.460
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 268
Deze maand: 4.387
Dit jaar: 61.384
Totaal: 3.802.139
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.