22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Mededelingen
Toe Bisjvat

Vanaf zondagavond is het de 15e van de Joodse maand Sjvat. Op deze dag wordt het ontwaken van de bomen uit de winterslaap herdacht. Het wordt ook wel het nieuwsjaardag van de bomen genoemd.

In Israël is het teken van het ontwaken de eerste bloesems van de Amandelboom, die opgevolgd wordt door de Perziken- en de Abrikozenbomen [zie foto]. Daarom proberen wij zondagavond de zeven soorten vruchten [Sjivat Haminiem] van het Land Israël te eten:

1. vijgen [te'enah]
2. dadel [tamar]
3. granaatappel [rimon]
4. olijven [zajit]
5. druiven [gefen] of rozijnen
6. tarwe [chitah] of
7. gerst [se'orah] door middel van brood of cake

In het gelijknamig dossier kun je alle achtergronden van Toe Bisjvat lezen.

 

 

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Psychiatrie en Jodendom

In Parsja Bo probeert het Opperwezen de Farao er toe te brengen G’ds Almacht te erkennen. Het verliep allemaal erg langzaam en moeizaam. De tien plagen kostten bijna een jaar. Farao toonde veel weerstand. Voer voor psychologen. Ik moest lange tijd geleden op een psychiatrisch congres een Joodse visie op de psychiatrie verdedigen. Psychiatrie en Jodendom kunnen niet altijd door een deur. Ik koos voor dr. Amsel. Ik ben een fan van dr. A. Amsel, een Amerikaanse psycholoog die als geen...

Uitgelicht dossier
Handenwassen [netilat jadajiem]
Ritueel wassen in het jodendom kan hoofdzakelijk twee manieren. Een tevilah (טְבִילָה) is onderdompeling van het hele lichaam in een mikwe en netilat jadajiem dat is het wassen van de handen met een beker. We wassen onze handen voor de maaltijden, voor het bidden, na de toilet, na haren en...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

24 januari 1942:
Honderden leden van de joodse intelligentsia van de stad Kolomyja (Oekraine) werden bijeengedreven en vermoord. Begin van een grootscheepse actie tegen de joden gericht in het Bogdanovka-kamp in de Oekraine. Deze actie duurde 2 weken.

24 januari 1943:
25 vrachtwagens met joodse psychiatrische patiënten kwamen in Auschwitz aan. Ze kwam uit de psychiatrische kliniek “de Apeldoornse Bos” (zie ook 21 januari 1943). Ze werden allemaal gedood en hun lichamen werden in speciaal gegraven kuilen verbrand. Een arbeidsbrigade van 110 joden werd door de SS doodgeschoten in een zandafgraving in de buurt van jhet Janowska-kamp bij Lvov, Oekraine.

Pasoek
BT Berachot 6a; Chagiga 3a
Er is een overeenkomst tussen uniciteit van Joden en hun viering omtrent de uniciteit van G'd.
Informatie
Artikelen: 1.408
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 5
Deze maand: 4.451
Dit jaar: 4.451
Totaal: 3.660.864
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.