11 Tisjri 5784 | 26 september 2023
Mededelingen
Jom Kippoer
[Over de disussie over kaparah met een kip boven het hoofd, lees hier en hier. Maar vooral het alternatief. Klik hier]

"Er is geen vreugdevollere dag voor Israel, dan Jom Kippoer " [Misjna Taanis].

Jom Kippoer lijkt de ultieme "niet doen, mag niet" ervaring. Niet eten. Niet drinken. Geen echtelijke relatie hebben. Je mag je gezicht niet eens wassen. Voor de meeste mensen is Jom Kippoer een beproeving. De lange dienst in de synagoge en het herhaaldelijke benadrukken van schuld en zonde maken Jom Kippoer tot een dag van ontzag en bezorgdheid, wanhoop en angst. Het heeft zeker niets weg van een feestdag.

Toch is Jom Kippoer een grote en unieke gelegenheid voor iedere Jood om een nieuwe start in het leven te maken, een tweede kans te krijgen. Dat is waarom de Talmoed ons in Taanis vertelt dat G'd ons de tweede tabletten op Jom Kippoer gaf. Het symboliseert dat G'd ons altijd een tweede kans biedt om betere mensen te worden.

De gebeden van Jom Kippoer reflecteren dit perspectief en we noemen Jom Kippoer daarom een speciale, unieke dag. Meer dan tien keer herhalen we dat deze dag dient om boete te doen voor onze zonden, om ons te zuiveren en ons heilige karakter te herstellen, want op Jom Kippoer wordt onze band met de Schepper hernieuwd door berouw te tonen en vergeving te vragen.

Op Jom Kippoer worden we als engelen, die noch slapen, noch eten, noch echtelijke relaties hebben. Op deze manier kunnen we ons zelf één dag per jaar toewijden aan het zingen van lofliederen aan G'd, in het wit gekleed en vol vertrouwen dat onze werkelijke natuur, de G'ddelijke ziel, vervuld wordt dat beëindigd wordt met sjofarstoten die vrijheid betekenden van schulden en een einde aan de fysieke slavernij.

Lees de artikels in ons dossier van Jom Kippoer. Jom Kippoer begint dit jaar zondagavond 23 september tot maandagavond 24 september.
Tsom kal en g'mar chatimah Tovah.

Laatste artikelen
Tijd: verleden en toekomst

Filosofen worstelen met het begrip Tijd vanaf het begin van de menselijke beschaving. Hedendaagse Natuurkundigen hebben [wat] tijd [is] uitgeroepen tot probleem nummer één in de theoretische natuurkunde. Tijd is een natuurkundige grootheid waardoor gebeurtenissen geordend worden in die zin: deze gebeurtenis heeft voor of na de andere gebeurtenis plaatsgevonden. Met begrip tijd kan een moment, tijdstip of tijdsduur worden geduid. Tijd wordt gemeten middels een klok. De...

Uitgelicht dossier
Tehilliem/Psalmen
Dawid Hamelech  voelde en begreep het rijke overzicht van alle menselijke gevoelens in alle situaties. Ieder subtiele nuance en variatie van de menselijke emotie vond zijn uiting in de wonderlijke Tehilliem [Psalmen]. Daarom is Tehilliem een licht voor onze zielen in de donkere dagen van...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

26 september 1941:
3000 joden van Orsja (Wit Rusland) werden op het joodse begraafplaats doodgeschoten. 3000 inwoners van Kaunas werden aangewezen om in het zgn. Fort nr.9 te worden geëxecuteerd. 8000 joden van Svieciany werden door de vernietigingscommando’s van de SS in een buurt gelegen bos van Polygon geëxecuteerd.

26 september 1942:
4004 joden werden weggevoerd van Theresienstadt naar Minsk en Maly Trostinets. Bij aankomst werden zij doodgeschoten. 4000 joden van Biala Podlaska werden naar het getto van Miedzyrzec gevoerd om doorgevoerd te worden naar Treblinka. Zo ook 2000 joden van het getto van Siedlce. 1500 joden van Skala Podlaska en 2100 van Jezierzany werden naar vernietigingskamp Belzec gevoerd.

Pasoek
BT Berachot 6a; Chagiga 3a
Er is een overeenkomst tussen uniciteit van Joden en hun viering omtrent de uniciteit van G'd.
Informatie
Artikelen: 1.466
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 88
Deze maand: 7.309
Dit jaar: 88.456
Totaal: 3.829.211
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.