19 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Mededelingen
Soekkot

Soekkah in Bejt Wegan in Jeruzalem @redactie

Maandagavond 20 september begint Soekkot. Honderdduizenden Joden wereldwijd zullen in Israel de komende 7 dagen en buiten Israel 8 dagen dagelijks in de Soekka lernen, eten en met name in Israel erin slapen [de mannen]. Naast de sjoeldiensten en tijdens chol hamo'ed is het ook heel gewoon om gasten mee te nemen naar jouw soekka of zelf gast te zijn in de soekka van een ander.

Wat betekent in de Soekka begeven nog meer? Rav I. Vorst van Chabad.nl vertelt:
Ook als je het bekende 'Joodse Mens, erger je niet' in de soeka speelt, vervul je een van de drie mitswot-voorschriften van Soekot. De soeka symboliseert immers de alom-tegenwoordigheid van Hasjem. (tussen haakjes: is 'alom' ook te begrijpen als 'wereld - olam'', de 'olam-tegenwoordigheid van Hasjem?)

Een andere mitswa van het Soekotfeest vervullen wij met de Arba Miniem- de Vier Soorten. Door de loelav-dadelpalmtak - met daaraan de mirte- en wilgetakjes gebonden - in de ene hand en de etrog in de andere hand te nemen en daarmee te schudden/zwaaien, benadrukken wij de 'eenheid in verscheidenheid' van het Joodse volk. Rabbijn Vorst laat zien hoe de loelav c.s. geschud wordt.

Aan de hand van een geschiedenis over de Ba'al Sjem Tov leren wij tenslotte hoe op Soekot dat ook Zeman Simchateenoe heet, de mitswa van simcha-blijheid kan worden vervuld.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Oesjpiezien- de Hemelse en aardse gasten op Soekkot

Bij Soekot horen ‘oesjpiezien’, het Aramese woord voor gasten. Volgens de tradi­tie wordt iedereen in de loofhut door onze voorouders bezocht. Het idee van de ‘oesjpiezien’ grijpt terug op het mystieke werk de Zohar. “ Als iemand in zijn Soeka zit, spreidt de Sjechiena (G’ddelijke Aanwezigheid) haar vleugels uit over de Soeka, samen met Awraham en de vijf tsaddikie m (rechtvaardigen) – Jitschak, Ja’akov, Joseef, Mosjé en Aharon...

Uitgelicht dossier
Al-Aqsa en de Qubbet as-Sakhra
De Al-Aqsamoskee staat op de zuidzijde van de Tempelberg in Jeroesjalajiem naast de wel bekende  Qubbet as-Sakhra [Rotskoepel]. Dit heiligdom is niet het heiligste binnen de Islam. De Ka'aba in Mekka en de Moskee van Mohammed in Medina laten voorgaan. De Al-Aqsamoskee is ondertussen wel de...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Soekot Sjabbat Chol Hamo'ed
Aanvangstijd:
24 sep: 19:15 uur
Eindtijd:
25 sep: 20:17 uur
Jom Hazikaron

24 september 1752:
Auto-da-fe is Lissabon. 12 afstammelingen van onder dwang gedoopte joden praktiseerden in het geheim het jodendom. Drie van hen weigerden berouw te tonen en werden op de brandstapel gebracht. De anderen werden tot vrijheidsstraffen veroordeeld.

24 september 1941:
Dag na Rosj hasjana werden de inwoners van het getto van Vilkaviskis door de SS buiten het getto vermoord.

24 september 1942:
1200 joden van Sterdyn naar Treblinka gedeporteerd. 1287 joden op transport van Wenen naar Theresienstadt.

Pasoek
BT Joma 6:2
En als de priesters en het volk, die in het voorhof stonden, de duidelijk uitgesproken Naam hoorden, zoals hij uit de mond van de Hogepriester kwam, knielden zij en bogen zij zich en wierpen ze zich op hun aangezicht en hieven aan: *"Baroech Hasjem k'vod mal'choeto l'olam va'ed". *Geprezen zij de heerlijk Naam van Zijn Koninklijke Majesteit voor in alle eeuwigheid.
Informatie
Artikelen: 1.389
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 165
Deze maand: 7.531
Dit jaar: 78.110
Totaal: 3.629.528
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.