5 Niesan 5783 | 27 maart 2023
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Acharei Mot / Commentaar Overzicht | Inzicht | Haftara | Commentaar
Wajjikra/ Leviticus 16:1–18:30 | door: Devorah
Jom Kippoer dienst
G'ddelijke- en menselijke irrationele wetten
Verboden relaties
Moloch
Heiligheid van Erets Jisrael
Bekentenis
De mannetjes geit voor 'Azazel
Kena'an en Mitsrajiem
Gebod op heiligheid, eerzaam gedrag naar de ouders, Sjabbeshouden en verbod op afgoderij
Houdt van je naaste
Moloch
Herhaling van de Tien Woorden


Jom Kippoer dienst

Zes weken na het geven van de Tien Woorden/Geboden, werd de spirituele hoogtepunt van het Joodse volk omver geworpen doordat zij de ‘eigel hazahav aanbaden. Het lange vergevingsproces die Mosje opzette, eindigde op de 10e van Tisjrej.

Tijdens het Jom Kippoer staan mn de handelingen van de Kohen hagadol centraal. Deze handelingen werd aan Aharon geschonken 'acharei mot... na de dood van de zonen van Aharon ( vs. 16:1). Waarom heeft Hasjem de dood van zijn zonen gekoppeld aan het gebod van de beperking de Kodesj Hakedasjiem te betreden. R'Elazar ben Azariah leert ons ook waarom. Hij vergelijkt het met een ziek persoon die door een dokter gewaarschuwd werd geen koud eten of in een vochtige ruimte te slapen, zonder verder uit te wijden. Maar de tweede dokter legde hem uit: Als je koud voedsel en vochtige slaapplaatsen niet mijdt, zal je net als "die en die" sterven. Het moge duidelijk zijn dat de waarschuwing van de tweede dokter duidelijker was dan de eerste.

Ook hier vertelt Hasjem aan Mosje de wet aan Aharon in de context van de ze tragedie over te brengen. Als Aharon verteld werd dat er een potentiële doodstraf op het op een ongepaste wijze betreden van de Kodesj Hakedasjiem zou staan, zou het niet dezelfde effect hebben las het slechts bij een aankonidging gebleven zou zijn (Chofets Chaim).

wajamoetoe... en zij stierven.... De vers begon al met 'acharei mot... na de dood.... Volgens de Zohar werd dit in één vers nogmaals genoemd omdat zij op een tweevoudige wijze stierven:
1: een fysieke dood
2: kinderloosheid

pagina 1 / 12 1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [12]
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.