5 Niesan 5783 | 26 maart 2023
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Emor / Haftara Overzicht | Inzicht | Haftara | Commentaar
Jechzi'el 44 | door Zwi Goldberg
De Haftara van deze week begint met de wetten die van toepassing zijn op de Kohaniem in de tijd van de Derde Tempel. In de volgende en laatste Tempel zullen alleen Kohaniem, die afstammen van de familie Tsadok  offerdiensten uitvoeren, want zij waren de enigen die nimmer afweken van Hasjem en Zijn wetten.

In het toekomstige Beit HaMikdasjzullen de kleren van de Kohaniem, zoals hun tulband, jas en broek, gemaakt zijn van linnen. Wanneer de Kohaniem de Tempel verlaten, zullen zij hun kleren moeten verwis­selen. Zij mogen hun hoofd niet kaal scheren, maar ze mogen hun haar ook niet te lang laten groeien: het moet kort geknipt zijn. Zij mogen geen wijn drinken, wanneer zij de binnenplaats van de Tempel betreden. Ze mogen niet met een weduwe of gescheiden vrouw trouwen. Zij moeten de mensen het verschil leren tussen heiligheid en heiligschennis, en tussen geestelijk rein en onrein. Zij zullen als rechters optreden bij geschillen. Zij moeten alle Tora-wetten nauwkeurig in achtnemen, met name die van Sjabbat. Een Kohen mag niet dicht bij een dode komen, tenzij dat zijn vader, moeder, zoon, dochter of een ongehuwde broer of zuster is. De Kohaniem zullen geen aandeel hebben in het land Israël, maar zij zullen leven van giften die zij krijgen, in de vorm van voedsel van de offers in de Tempel. Het is hen verboden om niet-kosjere dieren te eten.

Les van de Haftara: In de Haftara van deze week vertelt Hasjem ons wat er zal gebeuren in de toekomst. Dus wij moeten daarvoor klaarstaan. Wij verwachten voortdurend dat de wereld zal veranderen, maar het gebeurt alsmaar niet. Dat betekent niet dat wij de hoop moeten opgeven. Het betekent dat wij moeten zorgen dat wij ervoor klaar zijn, zodat wanneer de grote veranderingen komen, je de eerste bent die ervoor klaarstaat. Zodat we met Awraham Fried oprecht kunnen meezingen: „We are ready, yes we're ready..." Zorg dat je er geestelijk klaar voor bent. Hasjem heeft je al verteld waarvoor je klaar moet staan.

 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.