14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Tsav-Zachor / Haftara Overzicht | Haftara | Commentaar
I Sjmoeƫl 15:1-34, Asjkenaziem beginnen bij vers 2
Korte samenvatting van de Haftara
De Profeet Sjmoeël geeft aan Koning Sjaoel een G-ddelijke bevel door om het volk van de Ama­le­kieten uit te roeien en om al hun bezittingen te vernietigen. Koning Sjaoel voert het gebod maar gedeeltelijk uit. Hij heeft zijn twijfels en laat de koning van de Amalakieten, Agag, in leven en diens veestapel grotendeels intact. Hasjem beslist dat voor deze ongehoorzaamheid Sjaoel gestraft zal worden: hij moet sterven. De Profeet Sjmoeël verwijt Sjaoel diens gedrag  en zegt hem dat Hasjem het Koningschap van Sjaoel heeft afge­no­men en het zal geven aan iemand anders, niet een van zijn eigen nakomelingen. Tot slot doodt Sjmoeël eigen­handig de Amalekieten-Koning Agag.

Het verband tussen de Haftara en de parasja
Als maftier wordt deze week de afdeling van Amalek gelezen, hoe die Israël aanviel bij hun uittocht uit Egypte. In de Haftara wordt Amalek daarvoor gestraft.

De moraal van het verhaal
De meeste Joden doen veel mitswot correct, maar bijna iedereen heeft wel een mitswa, waarvan hij zegt: „Wacht even, ik doe al zoveel goede mitswot, deze mitswa hoef ik niet te doen, die doe ik wel op mijn manier," daarmee Hasjems nadrukkelijke opdracht negerend, net zoals Sjaoel dacht: „Ik voer die opdracht van Hasjem wel op mijn manier uit."
Laat iedereen eens nadenken wat zijn eigen mitswa is die hij op zijn eigen manier (of helemaal niet) doet: Lasjon Hara - roddel? Kosjer eten buitenshuis? Autorijden op Sjabbat? Taharat misjpacha? Een klein lichtje aansteken op Sjabbat? Laat ieder bij zichzelf nagaan wat hij kan verbeteren, beetje bij beetje. Hasjem zal de inspanning merken en zeker helpen.
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.